Dataspelsutveckling – och kattraser?

Katter, och olika djur över huvud taget, är vanligt att stöta på i dataspel. Idag finns det ju till och med grenar inom dataspelsutveckling som fokuserar på att skapa spel åt djur, istället för spel innehållandes djur. Dataspelsutveckling handlar ju inte bara om att hitta en lämplig handling till en lämplig målgrupp (vare sig det handlar om djur eller människor), utan också om bild- och ljudaspekter. Designen av spelens figurer kan vara intressant att studera närmare – har du till exempel funderat på hur de flesta katter ser ut, och inte ser ut, i dataspel?

Kattraser inom dataspelsutveckling

För det mesta är katter inom dataspelsutveckling, liksom i tecknade serier, inte designade för att vara så lika en verklig katt som möjligt. Det kan därför vara svårt att på rak arm avgöra vilka raser de tillhör. Generellt sett kan man dock se vissa mönster i hur dataspelsutveckling tenderar att framställa katter visuellt. Kikar du runt bland gratisspel online märker du till exempel kanske att få av katterna är riktigt långhåriga? Perser är en vanlig ras bland långhåriga katter, och har ofta ett väldigt karaktäristiskt utseende med ett lite tillplattat ansikte. Detta förekommer sällan inom dataspelsutvecklingen. Du kanske också har lagt märke till att nakenkatter (Sphynx) i stort sett inte finns i dataspel heller? Liksom den karaktäristiska Devon Rex-rasen med sin lockiga päls.

Vilka sorts katter hittar vi bland gratisspelen online? Vanliga bondkatter i olika färger och mönster tycks vara det allra vanligaste. Bland de mer karaktäristiska raskatterna kan Ragdolls eller Ragdollinspirerade katter urskiljas med sin grå och vita medellånga päls. Katter som påminner om den kända Siamesen går också att hitta. Väldigt vanligt är att katter inom dataspelsutveckling tecknas vita med medellång päls, speciellt vid kinderna. Du minns kanske filmen Aristocats och hur kattmamman såg ut i den filmen? Kanske har hon, liksom katter inom dataspel, inspirerats av Turkisk Angora, en ofta vit kattras med fin päls och stor och fluffig svans. Denna kattras har dessutom ofta blåa ögon, något som ofta är ögonfärgen bland katter i dataspel.

Dataspelsutveckling har bland annat fångat kattrasen turkisk angora