Bengaler – med färger från det vilda

Gillar du katter? Är du intresserad att veta mer om kattraser? Med åren har Bengalkatten ökat i popularitet. Denna kattras är ursprungligen en hybrid mellan en tamkatt och en vild leopardkatt, men den husdjurskatten som avlas fram idag är helt och hållet tam. Bengaler brukar sägas vara livliga, sociala och självständiga och de trivs bra i sällskap med en kattkamrat.

Trots att Bengalen idag är helt och hållet tam har den kvar några karaktäristiska drag för vildkatter. Hörseln och synen är utomordentligt bra och dessutom har den extra känsliga morrhår och en muskulös kropp – drag som passar djur i det vilda. Även dess färg och tecken bär den med sig från det vilda. Bengaler har kamouflagefärgad päls som liknar en leopards, samt ett sorts ”glitter”, eller guldskimmer, på toppen av pälsen, som andra tamkatter saknar.

Bengaler står ut i sina unika mönster och färger

Färg och mönster hos Bengaler

Bengaler har en mjuk och vacker päls. Trots att det karaktäristiska draget med den är att de ser ut som leoparder och andra liknande kattdjur finns det lite olika typer av mönster och färger inom rasen. Mönstren kan delas upp i två kategorier: ”Spotted” och ”Marble”. Spotted är ett fläckigt eller prickigt mönster med oregelbunden eller horisontell placering på katten. Marble innebär en slags marmorering som är oregelbunden. Båda mönstren ska ha en stark kontrast mot den ljusare bakgrundsfärgen.

Förutom dessa mönster finns en rad färger hos Bengaler. Det finns till exempel svart och brun spotted eller marble, där mönstret helt enkelt är i svart eller brunt, medan bakgrundsfärgen är av till exempel beige, honungsgul eller chokladbrun färg. Ögon, läppar och nos är dessutom inringade med svart färg. Utöver dessa finns det ”snövarianter”, alltså ljusare varianter av Bengaler. Grundfärgerna är då i olika nyanser av vitt eller möjligen ljusbeige, medan mönsterfärgen är i en mörkare brun nyans. Svanstippen är, liksom bland de mörkare Bengalerna, i en mörkare färg än mönstren.